σταθερό 2310 839474 κινητό 6974661750  

Ανησυχία για το κτηματολόγιο από τον σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας

Ανησυχούν οι μηχανικοί για το κτηματολόγιο

Να μην ακυρωθεί ο τελευταίος διαγωνισμός κτηματογράφησης ζητάει και ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας. Οπως υποστηρίζει, η ακύρωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού θα καθυστερήσει κατά μια τριετία το έργο, κάνοντας ανέφικτο στην πράξη τον στόχο ολοκλήρωσής του το 2020. Ωστόσο, η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος φαίνεται ότι είναι ειλημμένη και αναμένεται να επικυρωθεί μεθαύριο από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ).

Χθες, οι πολιτικοί μηχανικοί ήρθαν να προστεθούν στους επιστημονικούς/επαγγελματικούς φορείς που αντιτίθενται στην ακύρωση του διαγωνισμού για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου (ΚΤΙΜΑ 13). Οπως υποστηρίζουν, «η εξέλιξη αυτή φαίνεται να εισάγει πρόσθετη αβεβαιότητα στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος που προέβλεπε ολοκλήρωση του έργου έως το 2020». Οπως εκτιμούν, η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού θα καθυστερήσει το έργο κατά μία τριετία. Η ανησυχία τους είναι εύλογη. Για την κατακύρωση των μελετών του μεγάλου διαγωνισμού του 2008 χρειάστηκε να περάσουν από 1,5 έως 4,7 έτη.

Αντίστοιχα, οι συμβάσεις των δύο διαγωνισμών του 2011 χρειάστηκαν κατά μέσο όρο από 2,7 έως 3,4 έτη, ενώ μεγάλος αριθμός μελετών... δεν έχει ακόμα υπογραφεί. Από την άλλη πλευρά, η κατακύρωση του τελευταίου διαγωνισμού θα ήταν ιδιαίτερα προβληματική, μιας και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για συνεννόηση μελετητικών γραφείων, ώστε να αποκλειστούν δύο ισπανικά γραφεία μελετών. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 22 από τις 28 μελέτες του διαγωνισμού, οι προσφερόμενες εκπτώσεις κινήθηκαν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (από 2% έως 5,5%), ενώ στους υπόλοιπους 6 (που διεκδίκησαν οι Ισπανοί) οι εκπτώσεις κυμάνθηκαν από 21,5% έως 35%. Αυτός ήταν και ο λόγος, άλλωστε, που οι προηγούμενοι υπουργοί Περιβάλλοντος επέλεξαν την απραξία από το να κατακυρώσουν ή να ακυρώσουν τον διαγωνισμό.

Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ» (25.2.16), η ηγεσία της ΕΚΧΑ επεξεργάζεται σειρά προτάσεων για την επίσπευση της κατακύρωσης του νέου διαγωνισμού, αλλά και της διαδικασίας κτηματογράφησης. Το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι η επαναπροκήρυξη θα γίνει μέσα στην άνοιξη, ωστόσο η ΕΚΧΑ θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι θα διασφαλίσει όχι μόνο την τήρηση των νέων χρονοδιαγραμμάτων, αλλά και το αδιάβλητο του διαγωνισμού, κάτι στο οποίο απέτυχε την προηγούμενη φορά.

Ειδήσεις

Back to top