σταθερό 2310 839474 κινητό 6974661750  

Εντός του έτους το νέο εξοικονομώ

Επανεκκίνηση του προγράμματος ΕΣΠΑ

Η νέα δράση που αφορά το νέο Εξοικονομώ κατ' Οίκον θα τρέξει μέσα στο 2016 με διαφορετικά χαρακτηριστικά όπως ανέφερε η Ειδική Γραμματέας ΕΤΠΑ, Ευγενία Φωτονιάτα κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομίας για τις τέσσερις νέες δράσεις που χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-20. Συγκεκριμένα είπε: " Αυτή τη στιγμή έχουμε προχωρήσει στον οδηγό εφαρμογής σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, που αφορά την καινούργια

δράση του Εξοικονομώ κατ΄ οίκον. Αυτή η δράση δεδομένου ότι υπάρχει μια αυτοδέσμευση που αφορά την επικαιροποίηση του ΚΕΝΑΚ σε σχέση με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Σίγουρα η δράση θα τρέξει μέσα στο '16, αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι θα τρέξει με διαφορετικά χαρακτηριστικά και σίγουρα θα υπάρχει μέριμνα οι άνθρωποι που ήδη έχουν καταθέσει, να προηγηθούν στο κομμάτι της αξιολόγησης."

Σε σχετική ερώτηση για το αν υπάρχει προϋπολογισμός γι' αυτή τη δράση, η Ειδική Γραμματέας απάντησε ότι "ακόμη δεν έχει εξειδικευθεί, η δράση για να εξειδικευθεί και το αντικείμενό της και το οικονομικό της, θα πρέπει να περάσει από την έγκριση της Επιτροπής Παρακολούθησης. Η επόμενη Επιτροπή Παρακολούθησης για το ΕΠΑνΕΚ φαντάζομαι, χωρίς να θέλω αυτό να είναι δεσμευτικό, θα είναι γύρω στον Απρίλιο οπότε εκεί θα εξειδικευθεί η δράση, θα επικυρωθεί από τους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς που συμμετέχουν στην Επιτροπή και θα εξειδικευθεί τους επόμενους μήνες προκειμένου να οδηγήσει σε πρόσκληση μέσα στο 2016".

Παράλληλα, ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης, σε σχέση με το "Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον" ανέφερε ότι "είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αν θέλετε κακού σχεδιασμού ενός προγράμματος το οποίο πραγματικά είχε πάρα πολλές δυνατότητες απορρόφησης των πόρων που του αναλογούσαν καθώς είδαμε το προηγούμενο διάστημα, τα προηγούμενα χρόνια να εντάσσονται δικαιούχοι στο πρόγραμμα παρ' ότι ήταν γνωστό στο Υπουργείο ότι οι πόροι του προγράμματος είχαν εξαντληθεί. Αυτό είναι ένα κακό παράδειγμα προς αποφυγή".

Τέλος, δήλωσε ότι πέρα από το νέο "Εξοικονομώ" στο σχεδιασμό του Υπουργείου είναι και η δημιουργία ενός προγράμματος μέσω χρηματοδοτικού εργαλείου για την ενεργειακή αναβάθμιση και την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια και δημοτικά κτίρια. "Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο το συζητάμε με χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς του εξωτερικού και το επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να συγκεκριμενοποιήσουμε το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό εργαλείο και να προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις του προγράμματος αυτού".

Ειδήσεις

Back to top